top of page

Van individuele onzekerheid naar samenredzaamheid: onderzoek naar collectieve initiatieven

Bij binnenkomst op de zolderverdieping van de bibliotheek krijgen de deelnemers een handmassage met lavendelolie aangeboden. Op een kleurrijke doek liggen de attributen voor de luistergroep al klaar, net als de afspraken die gelden tijdens de sessie.

Vorig jaar zijn er 2 onderzoekers langs bij Luistergroepen, om onderzoek te doen naar 'collectieve aanpakken' en hoe die bijdragen aan de bestaanszekerheid van de deelnemers. Kortweg: niet zelfredzaamheid, maar samenredzaamheid. En dat is vrij uniek in Amsterdam én in Nederland.

Wat werkt? Bij alle drie de collectieven ligt de sleutel tot maatschappelijke participatie in de ontwikkeling en de toename van eigen kracht van de deelnemers. Zij doen inzichten op die hen in staat stellen meer controle te krijgen over hun financiële situatie. Deze nieuwe inzichten dragen bij aan het versterken van zelfvertrouwen en het vermogen om in actie te komen, ook wel doenvermogen genoemd (WRR, 2017).

Dit en ander onderzoek werd gepubliceerd in het onderzoeksmagazine 'Bestaanszekerheid begint bij een betrouwbare overheid' van het Kenniscentrum Ongelijkheid. Lees dit en ander onderzoek hieronder.

8 views0 comments

Comments


bottom of page