top of page

Op bezoek in Brazilie (2)

Door: Jeanette de Waard


De Luistergroepen zijn ontstaan in Brazilië in de stad Fortaleza. Psychiater Adalberto Barreto werd door zijn broer, die opkwam voor de rechten van mensen in de arme gemeenschap, gevraagd te helpen. De mensen hadden op allerlei gebieden van hun leven veel stress wat zich uitte in allerlei ziektes. Hij is met de mensen van de gemeenschap gaan praten en samenwerken. En daaruit is een manier van werken ontstaan die wij vertaald hebben naar Integratieve Buurt Therapie, Luistergroepen. Als je meer wilt weten over de ontstaansgeschiedenis lees blog van de inspiratiebijeenkomst.


En nu ben ik, samen met Linda van der Kamp en Gerson Gilhuis, in het resort Ocas do Indio, 80 km buiten Fortaleza wat van de Luistergroepen in Brazilië is. Ruim 20 jaar geleden heeft Adalberto hier een stuk grond gekocht en een conferentiecentrum gebouwd waar ook toeristen en anderen (gisteravond was er een bruiloft) gebruik van kunnen maken. Een plek waar de principes van de Luistergroepen toegepast worden. Veel ruimte voor zelfzorg. Een mooie groene omgeving, aan het strand, hangmatten om uit te rusten, een grote massage ruimte en een grote ruimte voor een Luisterronde en om les te geven. Wat ook werkgelegenheid biedt voor mensen die moeilijk aan werk kunnen komen en opgeleid worden.
Gisteravond al genoten van een uitgebreide massage. Want ja, je moet toch ervaren hoe ze dat hier vormgeven. Sowieso is de zorg voor het lichaam een belangrijk aspect binnen de Luistergroepen. Alle kennis over wie je bent, de ervaringen die je hebt meegemaakt zijn opgeslagen in je lichaam. Als je goed naar je lichaam luistert vertelt het jou dat. Toen ik kennismaakte met de Luistergroepen was dat een van de aspecten waarvan ik dacht dat ik daar meer van kon leren. Dus heb ik me overgegeven aan een uitgebreide massage. Van top tot teen en van voor en achter ingesmeerd met geneeskrachtige klei. Bij de start sprak de verzorger een gebed uit en ook tijdens het insmeren bleef ze bidden. Alle middelen die ze gebruiken hebben tot doel om voor het lichaam te zorgen of om het lichaam te laten ' spreken'. Nadat de klei een half uurtje zijn werk heeft kunnen doen werd ik weer schoongemaakt om vervolgens weer ingesmeerd te worden met zout. Daarna werd ik begeleid naar de douche en moest ik als een kind mijzelf door mijn moeder laten verzorgen en werd ik overspoeld met warm water om het zout eraf te spoelen. Ondertussen kreeg ik een handvol kruiden die heerlijk geurden. Daarna werd ik begeleid naar de open binnenplaats met zicht op de sterrenhemel (bedenk dat het hier altijd heerlijk weer is met een avond temperatuur van 25 graden) waar ik in een warm bad, ook weer gevuld met kruiden waar ik in kon stappen en mijzelf moest voorstellen alsof ik in de baarmoeder was. Als er verdrietige herinneringen kwamen moest ik erop vertrouwen dat mijn volwassen ik goed voor mijn kind kon zorgen. Langzaam loste de bewolking zich op en kwamen de sterren te voorschijn. Toen was het nog niet voorbij want de afsluiter was een uitgebreide massage. Aan het einde waren we drie uur verder. Het was goed om mijzelf hieraan over te geven en mijn lichaam te laten verzorgen.


Vandaag even een rustdag om alles te verwerken, wat tot rust te komen van de onrustige nacht omdat er een bruiloft met muziek en dans gaande was tot vanmorgen 5:30 uur. En dus ook tijd om dit blog te schrijven. Leuk dat je met ons mee op reis gaat en onze avonturen volgt.


347 views0 comments

Comments


bottom of page