top of page

Op bezoek in Brazilië (1)

Door: Jeanette de Waard


Het moet ergens in 2014 geweest zijn dat ik als opbouwwerker van Hoop voor Noord in de speeltuin in het Blauwe Zand (volksbuurt in Amsterdam Noord) ben gaan zitten om te ontdekken wat ik voor de buurt zou kunnen doen. De moeders die iedere dag in de speeltuin waren vonden mij maar een gek mens. Waar zijn je kinderen? Waarom ben je hier? Van de kerk? Kom je ons bekeren?


Samen met Lonneke, toezichthouder van de speeltuin, en gezinnen van Hoop voor Noord die in het Blauwe Zand woonden, zijn we kinderactiviteiten gaan organiseren in het gebouw dat naast de speeltuin stond. Op kerstavond pakten we groots uit met een levende kerststal en wandeling door de buurt. Helaas moest ik op 31 december het gebouw uit en was Lonneke ook al wegbezuinigd. De jongeren uit de buurt waren er boos over en hebben het gebouw in brand gezet.

Ik heb mijn aandacht toen verplaatst naar Buurtcentrum De Driehoek (ook in het Blauwe Zand). Inmiddels had ik wat contacten opgebouwd in de buurt en deze mensen heb ik uitgenodigd om een aantal keer rondom het Bijbelverhaal van Abraham bij elkaar te komen. Toen ontdekten we dat het heel fijn was om aan elkaar te vertellen wat we meegemaakt hadden de afgelopen week. Zo is de Gulden Middenweg ontstaan, de voorloper van de Luistergroepen.

Als Gulden Middenweg hebben we ruim zes jaar met elkaar opgetrokken. Iedere vrijdag kwamen we bij elkaar, soms met zes mensen maar ook wel met 12 mensen. We hebben vele vrijdagen lief en leed gedeeld. Daarnaast hebben we ook presentaties gegeven in het hele land over wat armoede is, Mabel van Oranje ontvangen in Amsterdam, geld verdiend, dat vervolgens uitgegeven aan een weekend weg in Hoogeveen en een budgetcursus opgestart (nu In.Kas). Na zes jaar liepen we vast, de rek was eruit. We hadden nieuw elan nodig, een andere vorm dan de vijf minuten die iedereen nu kreeg om te vertellen wat hem of haar bezig hield.


Die nieuwe vorm hebben we gevonden in de Luistergroepen. We kwamen dit artikel tegen, over de Braziliaanse gemeenschapstherapie. Het maakte ons nieuwsgierig en hoopvol: misschien is dit iets voor ons. De Luistergroepen zijn ontstaan in Brazilië en hebben zich vervolgens verspreid naar verschillende delen van de wereld. In Brussel was de dichtstbijzijnde Luistergroep. Met zes mensen zijn we naar Brussel gegaan om het mee te maken. We waren gelijk enthousiast! Dit was wat we zochten.


In de zomer van 2019 hebben we een mooi plan gemaakt en fondsen aangeschreven. Samen met de mensen van de Gulden Middenweg oefenden we al wat met de stappen van de Luistergroepen. In het voorjaar van 2020, ja in de Corona-periode, is de eerste groep begeleiders getraind door de Braziliaanse Ana en Camelia uit Frankrijk en Brussel. Anderhalf jaar geleden is de grondlegger, Adelberto Baretto, op bezoek geweest en heeft ons getraind.


Links: op bezoek in Brussel (2019) Rechts: training door grondlegger Adelberto Baretto (2021)


Eind augustus vertrekken Linda van de Kamp, Gerson Gilhuis en ik (deel van de projectgroep Luistergroepen) naar Brazilië. Er is een conferentie waar luistergroepen van over de hele wereld bij elkaar komen. En we gaan een aantal plekken bezoeken in Brazilië waar al lange tijd Luistergroepen zijn. Ik vind het heel bijzonder dat ik mee mag, met dank aan de Protestantse Diaconie. Linda en Gerson spreken beiden Portugees omdat ze als kind zijn opgegroeid in Brazilië. Dat is ontzettend handig! Als je het leuk vindt kan je ons volgen. We sturen je een email als de volgende blog gepost wordt.

--------------------------------------------

Een reis door de tijd in foto's:304 views0 comments

Comments


bottom of page