Interview met Prisma-Luistergroepbegeleider Jeannette
- evelienvannoort
- Apr 11
- 4 min read
Updated: Apr 15
"Deelnemers zeggen: hier is het ten minste rustig en praten mensen om de beurt, dan kan ik ook wat vertellen'

Hoe ben jij de luistergroepen terechtgekomen?
Ik werkte samen met een andere collega in Noord als participatiecoach in 2021. Toen mijn collega me tipte over de Luistergroepen had ik gelijk zoiets van: dit is leuk, dit is bijzonder. Toen kwam de mogelijkheid om mee te doen met de training, en dat kwam voor mij op een supergoed moment. Ik had behoefte aan nieuwe mensen leren kennen, iets nieuws proberen, en toen kwam dit op mijn pad, dus ik dacht volgens mij is dit iets wat me goed doet. Ik heb de rondes na de verschillende trainingen toen een tijd begeleid vanuit mijn rol als participatiecoach. De groep heeft wel een poos stilgestaan toen ik stopte met dat werk in Noord. Maar ik dacht al snel: ja, ik wil die groep toch wel graag blijven doen. En nu in de afgelopen anderhalf jaar loopt die groep vrij steady door. Vorig jaar zijn we ook in de zomer doorgegaan terwijl heel veel groepen een zomerstop deden.
Prisma is een organisatie die zich inzet voor de maatschappelijke deelname van mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Hoe werkt dat met deze Luistergroep?
De mensen met wie ik werk, kunnen goed zelfstandig wonen, vaak hebben ze een gezin en hebben een baan, bijvoorbeeld bij Pantar of andere sociale werkplekken. Vanuit Prisma werken we vooral voor mensen die zelfstandig in de wijk wonen de wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wat wij dan doen is op het gebied va vrijetijdsbesteding: andere mensen ontmoeten. Dus de luistergroepen passen daar heel goed bij. Overigens heeft ook niet iedereen in onze groep een LVB, iedereen is welkom.
In elk stadsdeel hebben we één participatiecoach. Bij deze doelgroep is het best wel veel werk om mensen uit te nodigen en ze ook op die locatie te krijgen. Ik was toen zelf gestopt in Noord, dus ik kon dat niet meer doen. Maar toen ik een tijdje terug een nieuwe collega kreeg was die heel enthousiast over de Luistergroepen, dus die deed al dat werk: mensen uitnodigen, mensen herinneren, mensen erbij betrekken en zorgen dat alles eromheen geregeld was. Inmiddels was ik zelf een van de begeleiders samen met iemand anders die het ook leuk vindt om het met deze groep te doen.
Ik merk al maandenlang dat dit mensen heel erg bezighoudt: hoe ga ik om met al die toestanden, alles wat op me afkomt, al het nieuws, alle slechte berichten? Hoe zorg ik dan dat ik toch goed mijn leven leef? Mensen snappen het allemaal helemaal niet.
De Luistergroep van Prisma loopt heel goed. Waar komt dat door?
Omdat mensen heel actief steeds benaderd worden. Daar wordt best wel veel tijd in gestopt. Er zitten ook een paar mensen in die groep die elkaar heel lang kennen, die ook veel op andere plekken komen. En zij zeggen: hier is het ten minste rustig, en praten mensen om de beurt, en kan ik ook wat vertellen. De meer mondige mensen zeggen dat soort dingen.
We hadden laatst een avond waar het over politiek ging. Er zitten een paar mensen bij de groep die erg welbespraakt zijn, maar als het over politiek en over de situatie in de wereld gaat, dan krijg je vaak heel onrustige gesprekken. Maar omdat we de luistergroepmethode goed aanhielden, ging het goed. Als iemand dan over het algemeen ging praten en meningen ging verkondigen in plaats van over zichzelf praten in de ik-vorm kon ik ze daar ook makkelijk op wijzen, omdat mensen al lange tijd gewend zijn dat we dat zo doen. Daardoor hadden we gewoon een heel fijn verbindend gesprek over politiek en de toestand in de wereld. Nou dat is heel bijzonder.
Ik merk al maandenlang dat dit mensen heel erg bezighoudt: hoe ga ik om met al die toestanden, alles wat op me afkomt, al het nieuws, alle slechte berichten? Hoe zorg ik dan dat ik toch goed mijn leven leef? Mensen snappen het allemaal helemaal niet. Dat geeft angst en onrust. Het echt begrijpen... nou, met een ‘normaal’ verstand is het al bijna niet te doen, en met zo'n beperking is dat nog moeilijker. Dus mensen hebben de neiging om snel te klagen of allemaal dingen op te noemen die niet goed zijn, maar zodra je de luistergroepmethode gaat toepassen merk je dat er een gesprek komt waardoor mensen zich toch gesterkt voelen op het moment dat ze de deur uit gaan. En dat is gewoon echt voor mij persoonlijk heel erg fijn om aan mee te kunnen werken in deze tijd.
Mensen worden snel overschreeuwd door anderen, mensen die net wat gehaaider of sneller zijn. En omdat je gewoon zo goed ruimte maakt voor iedereen, is dat voor hen heel versterkend. Dat mensen zich verbonden voelen in deze tijd, waarin het nieuws en alles wil dat je bang in een hoekje gaat zitten of juist boos van alles gaat lopen roepen. Maar je ziet dat door de methode van de luistergroepen de menselijke maat terugbrengt. We hebben ook een whatsappgroepje waarin mensen vragen: wanneer is het weer? Dus mensen kijken er echt naar uit.
Comments